Blomsterfyrverkeri - hur fungerar det?

Nu är det möjligt att helt utan trädgårdskunskaper få en både funktionell och designad vårblomning!

Terminologi

Blomsterfyrverkeri - en mix som blommar oavbrutet i olika färger i upp till tre månader. Återkommer år efter år.

Ett blomsterfyrverkeri kan planteras i gräsmatta. När blomningen är över klipps gräsmattan som vanligt igen. Ett blomsterfyrverkeri passar också fint i en slänt eller i en rabatt.

Förändras från månad till månad

Vi erbjuder färdiga blandningar som börjar blomma tidigt i april och sedan förändrar sig över tid. Allteftersom tidiga sorter försvinner tar senare sorter vid, nu i nya sprakande färger.

Vi har blandat sorter så att färgskalan utvecklas, men hela tiden är inbördes harmonisk och som ger en omväxlande och genomtänkt blomning från april till mitten på juni. Bilderna i webshopen visar blomningen som den är under senare halvan av maj i Mellansverige.

Enkel plantering

Våra gräsmattor under den här tiden på året är oftast bruna, tråkiga och utan något estetiskt värde alls. Att flaka av gräset och plantera lökar i t e x gräsmatta är förhållandevis enkelt att göra, och på så sätt lyser färggranna rabatter fram i just dessa blektrista vårgräsmattor. När gräset börjar växa, så klipper man runt omkring.

När blomningen är över måste bladen få stå kvar i gräsmattan ungefär fyra veckor för att samla kraft inför nästa år. Därefter kör man över rabatten med gräsklipparen, och under resten av sommaren ser man inte ett spår av lökarna, utan där är nu gräsmatta som vanligt. Nästa år sticker de upp igen på samma plats.

Ett annat sätt är att plantera i sluttning eller naturmark bland buskar och träd. Där är det snyggast att sätta lökarna i olika stora grupper, man gräver enkelt ner dem med spade.

Förändras från år till år

Basen i blandningen utgörs av sorter som är fleråriga. Dessa blommar om i decennier och förökar sig. Fleråriga sorter är t ex krokus som kommer tidigt och narcisser som är samtida med tulpanerna.

Narcisser finns tyvärr inte i samma rika och varierande färgprakt som tulpanerna. Därför har vi "kryddat" varje blandning med fantastiskt färggranna tulpaner. Även om vi vet att dessa blommar fint i början, så tenderar vissa att försvinna efter några år.

Det finns tulpansorter som kommer igen år efter år om de trivs och kan så bli lika långlivade som narcisserna. Dessa har vi givetvis använt mest. Men det är mycket svårare än med narcisserna att förutspå exakt hur många år en tulpan håller,
så vi vågar inte lova att tulpanerna skall leva för evigt just  hos er. Det beror på så många olika faktorer - om det vare regnigt eller soligt sommaren innan, jordmån, fukt, dränering etc.

Därför har vi sett till att de fleråriga sorterna i varje mix fungerar harmoniskt ihop även utan tulpanerna, så att blandningen verkligen fungerar in i framtiden för varje enskild kund.

Dessutom erbjuder vi en service från oss som vi kallar tulpanpåfyllning. Den som kanske efter fem år eller tio år börjar sakna sina tulpaner, kan hos oss köpa påfyllningspåsar med endast tulpanlök som innehåller exakt de sorter som ingick i
ursprungsblandningen. En sådan påse påfyllningsblandning säljer vi billigt, eftersom ni redan en gång köpt grundblandningen av oss.

Vad kostar det?

Priset kan enkelt uttryckas 59 kr per kvadratmeter och år för tre månaders oavbruten blomning. Lite dyrare om ni köper lite, billigare om ni köper mycket.

Då har vi räknat med 10-20 års överlevnad på de fleråriga (krokus, narciss) - fast de fortsätter givetvis blomma även efter det - och med vad som kallas "hög löktäthet". I rabatt eller gräsmatta bör lökarna stå tätt. Planterar man glesare eller i grupper, t ex i en mager sluttning eller i skogsgterräng, så sjunker givetvis priset per kvadratmeter.

Utprovade och väl testade

Det går inte att ta fram dessa färgpaket bara genom att läsa sig till information om färg, höjd och blomningstid. T ex passar vissa nyanser av gult och rosa ihop, de flesta gör det absolut inte! Höjd varierar med lökstorlek. Samtidig blomning i Holland ger inte med nödvändighet samtidig blomning i Sverige.

Man måste helt enkelt testa i verkligheten i det land det gäller. Därför tar det några år att prova ut blandningar som fungerar med skandinaviska förutsättningar. Vilket vi har gjort!

Se alla våra färgpaket HÄR!