2016-04-08 11:05
Anne

Gör jobbet på hösten år 1 och njut fullt ut under våren år 2!

Vårblommande planteringar kan anläggas på de flesta platser, bara det är soligt och att jorden inte är för blöt. T ex gräsmattor, rabatter, sluttningar, lundar, stenpartier, skogsbryn och ängar. Eftersom tulpanernas ursprung är från Asiens bergsområden och stäpper trivs de bäst i torra och väldränerade jordar med mycket solljus.

För att lökarna ska kunna blomma till våren måste de ha en sammanhängande kylperiod. Därför måste plantering ske under hösten, helst i mitten på september och en månad framåt (lite beroende på var i Sverige). Lökarna behöver nämligen 2-3 veckor på sig med plusgrader för att kunna rota sig i jorden. Tjuvstartar man med plantering före september kan vårblommande lökar börja växa redan under hösten. Men påsk- och pingstliljor samt senblommande tulpaner kan man plantera som i slutet av november om tjälen inte satt sitt grepp om marken.

När du ska anlägga en vårblommande plantering behöver det grävas 30 cm djupt. Börja med att lägga ner stenar eller dräneringskrukor. Om jorden är lerig, dvs du kan forma en gubbe av leran, bör du välja en annan plats för din plantering. Tänk på att det ska vara ca 12 cm mellan lökarna när du planterar och att lökarna planteras på ett djup som är 2−3 ggr lökens storlek. 10 kvadratmeter klarar du själv att anlägga. Vid planteringa av 20-30 kvadratmeter kan ni behöva vara flera som hjälps åt. Om du ska anlägga t ex 40 kvadratmeter tar det mindre än en timme att gräva med grävskopa.

Tänk på att mylla ner benmjöl (som innehåller fosfor och kalium) i samband med planteringen. Blodmjöl strös över på våren och ger mer snabbverkande näring än benmjöl. Blodmjölet kan tillfälligt också göra lökarna mindre aptitliga för rådjuren. Du kan också gödsla med organiskt gödsel som t ex kompost.

 

Skriv en kommentar:

Text:
Signatur: