2016-05-25 13:00
Annica

Ja, vi vet att rådjur och annat vilt är mycket hungriga när vårblommorna börjar titta fram. I områden där det finns mycket vilt rekommenderar vi att anlägga ett hav av snöklockor, pärlhyacint, narcisser och scilla. I planteringen kan du också smyga in olika sorter av gula tulpaner och gula krokus. För av någon anledning tycks djuren avsky just gult.

Men det finns förstås knep som kan avskräcka rådjur och annat vilt. Här kommer tips från våra kunder:

1. Skydda växterna med nät. Inget annat är lika effektivt som ett fysiskt hinder som gör det omöjligt för t ex rådjur och älg att komma åt dina växter.

2. Hägna in planteringen med minst 2 m högt stängsel.

3. Trico Garden - Innnehåller fårtalg, vilket ger en lukt och smak som rådjuren ogillar.

4. Placera ut upp och nervända kvastskaftar runt planteringen och fäst snören på två nivåer som ramar in planteringen. Allt eftersom kan ett snöre tas bort och sedan nästa, då rådjuren har förstått att de inte kan nå planteringen.

5. Häng ut otvättad fårull i växterna. Rådjuren gillar inte doften.

6. Sprid ut blodmjöl i planteringen under både höst, vinter och vår.

7. Förstärkt blodmjölsblandning som doppas i oasisbitar. Recept på blodmjölsörjan är följande: 1/2 kilo blodmjöl blandas med 5 liter vatten i en spann. Förstärk blandningen med 2 deciliter ammoniak. Blanda väl. Sätt på ett lock för det luktar hemskt.
Fäst bitar av oasis på bambukäppar och doppa dem i sörjan. Placera ut käpparna i planteringen. Doppa oasisbitarna igen efter 1-2 veckor, särskilt om det har regnat. Skydda oasisbitarna från regn genom att ha dem i små blomkrukor av lera och hänga upp det hela.

8. Bevattna med vitlöksvatten ett par gånger under sommaren. Vitlöken ”parfymerar” inte bara växterna, utan tas även upp i växten så att den smakar oaptitligt.

9. Strö ut cayennepeppar över växterna.

10. Häng upp CD-skivor i snören. Ljusreflexerna kommer att skrämma bort djuren.

11. Häll ut urin över växterna – fungerar med urin både från människor och från djur.

12. Sätt upp vita ullbollar, dubbelvikt frystejp eller vita papperslappar. Allt som påminner om ett rådjurs bakdel verkar få övriga rådjur att vilja hålla sig borta.

13. Doppa spetsen på grillpinnar i trä med viltavskräckande medel och placera dem i planteringen med spetsen uppåt.